Gevel Impregneren?
Impregneren voorkomt of verhelpt:
- doorslaand vocht in beton of metselwerk
- aangroei mos, algen en schimmels
- vorstschade
- vuilaanhechting
- kalk-, zout- en roestuitbloeiingen
Bruikbaar op de volgende steensoorten:
- steen
- baksteen
- kalkzandsteen
- beton
- betonsteen
- gasbeton
- natuursteen
- stucwerken
Voordelen van impregneren:
- De gevel blijft droger met minder kans op roesten en uitzetten van de metalen delen,
en dus minder scheuren. - De negatieve effecten van atmosferische invloeden zoals zoute zeelucht of luchtvervuiling
worden geminimaliseerd. - De isolatiewaarde wordt verbeterd en besparing op energiekosten.
- De aangroei van mos en algen wordt vertraagd.
Werkingsperiode impregneren
Afhankelijk van de ondergrond is de steen hard of zacht, nieuw of oud en verweerd etc., externe omstandigheden staat het pand onbeschut, ligt het naast een snelweg etc. en de kwaliteit van het aanbrengen, maar gemiddeld genomen dient u rekening te houden met een periode van 10 tot 15 jaar dat uw gevel beschermt is.
Welke gevels kun je niet impregneren ?
De werking van het impregneren is gebaseerd op het indringen van de impregneringsvloeistof in de steen en mortel. Bij gevels die met afsluitende olie-, kunsthars- of dispersieverven zijn geschilderd kan het impregneermiddel geen vat krijgen. Deze gevels dienen eerst gereinigd of gestraald te worden alvorens er geimpregneerd kan worden.
Gevelreiniging en het stralen van gevels
Om een goede ondergrond en werking te krijgen van de impregneringsvloeistof is het vaak verstandig om de gevel voorafgaand te reinigen. Indien het om een zwaar vervuilde of aangetaste gevel gaat is het verstandig om de gevel eerst te laten zandstralen. Ook voor het uiterlijk van de gevel is dat van groot belang. Tevens worden schimmels e.d. op die manier verwijderd.
Goed aanbrengen is zeer belangrijk
In de meeste gevallen is het mislukken van een impregnering te wijten aan het gebruik van onvoldoende hoeveelheid impregneermiddel. Daarbij is het vaak zo dat de hoeveelheid wel verbruikt wordt, maar dat het doel niet bereikt wordt. Het impregneermiddel komt dan niet in het binnenste van de porienruimte, maar in de omgeving daarvan. Het is daarom beter om impregneervloeistof niet te laten vernevelen, maar te laten vloeien om zodoende als vloeibare film enige tijd met de poreuze ondergrond in contact te staan. De capillaire (aanzuigende) werking van het gesteente en mortel moeten de rest dan doen.
Heeft u meer vragen, wij staan graag voor uw klaar.